Eiwitrijk brood van Jamie

Eiwitrijk brood van Jamie

Sinds een paar maanden eet ik geen brood meer, nou ja heel af en toe. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er top bij voel, maar af en toe wil je toch iets wat lijkt op een boterham. Dus ging ik op zoek naar iets wat ik zelf kan maken en geen volkoren meel bevat. Zo kwam ik bij die eiwitrijk brood van Jamie Oliver. Het is niet te vergelijken met een lekkere bruine boterham, maar voor mij een prima alternatief!! Hieronder het recept.

Wat heb je nodig voor 14 plakken:
1 zakje gedroogde gist van 7 gram
4 el extra vergine olijfolie
250 gram kikkererwtenmeel
100 gram gemalen amandelen
50 gram lijnzaad
100 gram gemengde zaden en pitten, ik heb pompoen- en zonnebloempitten gebruikt en chiazaad
1 takje verse rozemarijn
4 grote eieren
eventueel 3 tl Marmite, die heb ik achterwege gelaten

Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius. Bekleed een broodbakblik van 1.5 liter met bakpapier, ik heb een cakeblik gebruikt, werkt ook prima.

Vul een kan met 375 ml lauw water en klop de gist en de olie erdoor. Laat 5 minuten staan.

Doe het meel, de gemalen amandelen en alle zaden en pitten met een snufje zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Hak de rozemarijn naaldjes fijn en strooi ze erover. Breek de eieren in het kuiltje, voeg eventueel de Marmite toe en schenk het gistwater erbij. Klop alles nu geleidelijk door elkaar tot je een soort dik beslag hebt. Giet het beslag in het geprepareerde bakblik.

Je kunt nu twee dingen doen: bak het brood meteen , zodat het nog een beetje rijst, of dek het blik af en zet het een nacht in de koelkast om iets meer complexe zure smaakjes te geven. Beide manieren zijn even briljant. Bak het brood 45 minuten in het midden van de oven, of tot het goudbruin en gaar is. Dat weet je als er een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat het brood voor het aansnijden minstens 20 minuten op een rooster afkoelen.

Bon Appetite!!

Bron: Superfood van Jamie Oliver